Прес-випуск

 

До Всесвітнього дня народонаселення

 

11 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день народонаселення, який має за мету акцентувати увагу суспільства на важливості вирішення демографічних проблем.

За розрахунками, на початок поточного року чисельність населення України становила 42 млн., з яких 997,2 тис. проживали в Чернігівській області. Понад 40% усього населення регіону зосереджено в містах Чернігів, Ніжин та Прилуки. Найменш чисельними є Срібнянський та Талалаївський райони.

Середній вік жителів області – 44 роки. У сільській місцевості населення старше, ніж у міських поселеннях (46 років проти 42). Середній вік жінок (47 років) вищій, ніж чоловіків (40).

Гендерна структура населення характеризується перевагою представниць жіночої статі: на 1000 чоловіків налічується 1199 жінок.

У віковій структурі достатньо вагомою (67%) є частка населення віком 15–64 роки – основного постачальника трудових ресурсів. Кожен п`ятий житель області перебуває в поважному віці (65 років і старше). Водночас питома вага дітей у віці до 14 років становить лише 14%.

На Чернігівщині, як і в решті регіонів України, гостро стоїть питання спроможності населення відтворити себе в наступних поколіннях. За минулий рік чисельність постійного населення в області скоротилася на 14,3 тис. Це відбулося переважно за рахунок порушення рівноваги між процесами народжуваності та смертності: на 100 померлих припадало 36 живонароджених. У 2018 році народилися 6,9 тис. малюків, а це майже на 10% менше, ніж у попередньому році.

 

Людмила Лисенко 774892