Прес-випуск

 

5 грудня – День працівників статистики

 

                        5 грудня в Україні відзначається професійне свято – День працівників статистики.

 

Для органів державної статистики 2019 рік став початком виконання затвердженої Урядом Програми розвитку державної статистики до 2023 року, в якій одним із стратегічних напрямів роботи визначено задоволення сучасних потреб суспільства в об’єктивній, достовірній та неупередженій статистичній інформації, яка відповідає основним принципам, схваленим Генеральною Асамблеєю ООН, та Кодексом норм європейської статистики.

З  метою задоволення потреб користувачів із початку  року працівниками органів державної статистики Чернігівщини  зібрано майже 240 тис. звітів за 98 формами статистичної звітності, проводилися вибіркові обстеження населення (домогосподарств), спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) на товари та послуги, підготовчі роботи до Всеукраїнського перепису населення, здійснювалося ведення Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Нашими фахівцями підготовлено для користувачів понад 1000 різноманітних аналітичних матеріалів за всіма галузями статистики (експрес-випусків, бюлетенів, доповідей,  статистичних збірників тощо), оприлюднено в засобах масової інформації понад 300 повідомлень про соціально-економічне становище області, міст обласного значення, районів та 2,5 тис. інформаційних матеріалів із різних актуальних питань. Проведено 70 зустрічей та круглих столів із користувачами статистичної інформації.

Розбудова цифрової економіки визнана пріоритетом розвитку країни, що вимагає від статистичних служб використання нових джерел даних і технологій. У цьому році повномасштабно запрацювала корпоративна система електронного документообігу. Для зручності подання звітів та економії витрат часу для респондентів  успішно запроваджено роботу нового сервісу для електронного звітування – безкоштовне програмне забезпечення «Кабінет респондента». Уже зараз до органів статистики  надходить понад 80% звітів в електронному вигляді.

Упродовж року здійснювалася промислова експлуатація державних спостережень в Інтегрованій системі статистичної інформації та продовжувалися роботи щодо наповнення бази метаданих.

У подальшому стратегічні задачі, які передбачені  Програмою розвитку державної статистики та іншими комплексними програмами  реформування країни, вимагають значних зусиль, високого професіоналізму, креативності.  Висококваліфіковані, відповідальні та компетентні фахівці, які працюють у статистичній системі, здатні вирішити найскладніші питання та успішно виконати поставлені завдання.

Напередодні  свята вітаємо всіх працівників і ветеранів статистики та висловлюємо свою шану й подяку за відданість справі. Бажаємо всім міцного здоров'я, щастя, миру, злагоди, невичерпних життєвих сил, творчого натхнення і нових здобутків в ім’я України.

 

 

Головне управління статистики у Чернігівській області