Прес-випуск
Про індекси споживчих цін на
товари та послуги
Індекс споживчих цін (інфляції) у вересні 2012р. в
області становив 100,2%, в Україні – 100,1%; з початку року в
області – 99,0%, в Україні – 99,7%.
Серед
регіонів у вересні 2012р. найвищий показник інфляції (100,4%) зафіксовано в Херсонській,
найнижчий (99,7%) – в Харківській області.
На
споживчому ринку області у вересні 2012р. серед продуктів харчування суттєво подешевшали овочі (на 7,0%) та цукор
(на 3,5%). На 0,3–2,5% знизилися ціни на макаронні вироби, шоколад, продукти переробки зернових, м’ясо птиці, свинину, рибу та продукти з риби, масло, рис. Водночас на 19,7% подорожчали яйця, на 6,6% – сало; на 0,4–2%
зросли ціни на хліб, сири, фруктові соки, фрукти, яловичину.
Зниження цін у сфері охорони здоров'я на 0,2% головним
чином відбулося за рахунок здешевлення фармацевтичної продукції на 0,4%.
Ціни на транспорт у цілому підвищилися
на 0,4%, що в першу чергу зумовлено подорожчанням палива та мастил на 1%. У той
же час вартість перевезень залізничним транспортом знизилася на 1,2%.
Подорожчання послуг освіти на 4,2% пов'язано з підвищенням плати за навчання в закладах вищої та середньої
освіти (на 7,2% та 6,3% відповідно). Водночас на 3,3% зменшилася плата за
утримання дітей у дошкільних закладах.
Разом із цим на 0,4–0,5% знизилися ціни на побутову
техніку, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для
обробки інформації.
Індекси споживчих цін в області
(відсотків)
|
Вересень 2012р. |
|
до серпня 2012р. |
до грудня 2011р. |
|
|
|
|
Індекс
споживчих цін |
100,2 |
99,0 |
Продукти харчування та безалкогольні напої |
100,2 |
97,2 |
Продукти харчування |
100,2 |
96,9 |
Хліб і хлібопродукти |
99,9 |
99,1 |
Рис |
97,5 |
82,8 |
Хліб
|
100,4 |
102,5 |
Макаронні вироби |
99,7 |
100,5 |
Продукти переробки зернових |
99,5 |
92,9 |
М’ясо та м’ясопродукти |
100,2 |
103,6 |
Риба та продукти з риби |
98,6 |
96,9 |
Молоко |
100,0 |
91,2 |
Сир і м'який сир (творог) |
100,5 |
90,7 |
Яйця |
119,7 |
73,5 |
Масло |
98,6 |
89,0 |
Олія |
100,1 |
95,6 |
Фрукти |
101,7 |
99,5 |
Овочі |
93,0 |
69,6 |
Цукор
|
96,5 |
88,6 |