Прес-випуск 

 

Про індекси споживчих цін на товари та послуги

 

Індекс споживчих цін (інфляції) у вересні 2012р. в області становив 100,2%, в Україні – 100,1%; з початку року в області – 99,0%, в Україні – 99,7%.

Серед регіонів у вересні 2012р. найвищий показник інфляції (100,4%) зафіксовано в Херсонській, найнижчий (99,7%) – в Харківській області.

На споживчому ринку області у вересні 2012р. серед продуктів харчування суттєво подешевшали овочі (на 7,0%) та цукор (на 3,5%). На 0,3–2,5% знизилися ціни на макаронні вироби, шоколад, продукти переробки зернових, м’ясо птиці, свинину, рибу та продукти      з риби, масло, рис. Водночас на 19,7% подорожчали яйця, на 6,6% – сало; на 0,4–2% зросли ціни на хліб, сири, фруктові соки, фрукти, яловичину.

Зниження цін у сфері охорони здоров'я на 0,2% головним чином відбулося за рахунок здешевлення фармацевтичної продукції на 0,4%.

Ціни на транспорт у цілому підвищилися на 0,4%, що в першу чергу зумовлено подорожчанням палива та мастил на 1%. У той же час вартість перевезень залізничним транспортом знизилася на 1,2%.

Подорожчання послуг освіти на 4,2% пов'язано з підвищенням плати за навчання в закладах вищої та середньої освіти (на 7,2% та 6,3% відповідно). Водночас на 3,3% зменшилася плата за утримання дітей у дошкільних закладах.

Разом із цим на 0,4–0,5% знизилися ціни на побутову техніку, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації.

 

 

Індекси споживчих цін в області

 (відсотків)

 

Вересень 2012р.

до серпня 2012р.

до грудня 2011р.

 

 

 

Індекс споживчих цін

100,2

99,0

 Продукти харчування та безалкогольні напої

100,2

97,2

  Продукти харчування

100,2

96,9

   Хліб і хлібопродукти 

99,9

99,1

     Рис

97,5

82,8

     Хліб 

100,4

102,5

     Макаронні вироби 

99,7

100,5

     Продукти переробки зернових

99,5

92,9

   М’ясо та м’ясопродукти

100,2

103,6

   Риба та продукти з риби

98,6

96,9

   Молоко

100,0

91,2

   Сир і м'який сир (творог)

100,5

90,7

   Яйця

119,7

73,5

   Масло

98,6

89,0

   Олія

100,1

95,6

   Фрукти

101,7

99,5

   Овочі

93,0

69,6

   Цукор 

96,5

88,6