Головне управління статистики у Чернігівській області
x
Президент України Верховна Рада України
Конституційний суд України Рада національної безпеки і оборони України

Державна служба статистики України

Інші органи виконавчої влади

Держстат України Головне управління статистики
у Чернігівській області

 RSS  Контакти  Зворотній зв'язок  Розсилка новин
Новини Респондентам Для громадськості Для ЗМІ Статистична інформація Публікації Експрес-випуски Анкетні опитування Населення України
 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

в січні-вересні 2008 року

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Виробництво промислової продукції в січні-вересні п.р. проти відповідного періоду минулого року збільшилося на 4,3%.

Краще, ніж рік тому, працювали підприємства міст Чернігів, Ніжин, Прилуки та 14 районів області. Значний приріст одержано в Борзнянському, Ічнянському, Козелецькому, Корюківському, Куликівському, Ріпкинському, Чернігівському та Щорському районах.

Зміни обсягів промислового виробництва
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)

У добувній промисловості обсяги продукції зменшилися на 0,3%. Менше видобуто сирої нафти, природного газу, крейди.

У переробній промисловості ввиробництво збільшилося на 4,8%.

На підприємствах із виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів обсяги продукції зросли на 1,8%.

Суттєвий приріст (25-27%) одержано у виробництві хліба та хлібобулочних виробів, переробленні та консервуванні овочів та фруктів, виробництві м'яса та м'ясних продуктів.

Зокрема, в 1,5 раза зросло виробництво яловичини й телятини свіжих чи охолоджених, в 1,4 раза - обробленого рідкого молока, на 36,0% - макаронних виробів, на 25,7% - соків фруктових та овочевих, нектарів, на 20,1% - кисломолочних продуктів, на 17,2% - джемів, желе фруктових, пюре, паст фруктових чи горіхових, на 4,8% - сиру свіжого та кисломолочного.

Водночас на 77,4% скоротилося виробництво нерафінованої соняшникової олії, на 26,1% - житнього та на 9,5% пшеничного борошна, на 17,5% - вершкового масла, на 10,7% - ковбасних виробів, на 3,1% - жирних сирів, на 2,8% - м'яса й субпродуктів харчових свійської птиці. Менше також вироблено пива, безалкогольних напоїв, мінеральних вод, горілки.

Підприємства легкої промисловості зменшили виробництво продукції на 4,6%. На три чверті скоротилися обсяги льону розволокненого, на 12,3% - бавовняних тканин, на 1,5% - взуття. Водночас, у 2,3 раза збільшилося виробництво тканин із хімічних волокон, у 2,1 раза - постільної білизни, на 5,6% - вовняних тканин.

В обробленні деревини та виробництві виробів із деревини обсяги продукції збільшилися на 12,4%. Зросло виробництво панелей дерев'яних фанерованих, паркету дерев'яного щитового. Скоротилося виробництво деревини уздовж розпиляної чи розколотої, вікон, дверей, їх рам та порогів.

Підприємства целюлозно-паперового виробництва та видавничої діяльності збільшили випуск продукції на 26,7%. Зросло виробництво шпалер, більше надруковано книг, журналів та газет, вироблено шкільних та канцелярських товарів. Натомість менше вироблено паперу побутового та санітарно-гігієнічного призначення.

У хімічній промисловості обсяги зросли на 2,6%, у тому числі у виробництві пластмасових виробів - на 10,8%, у хімічному виробництві - на 1%. Більше вироблено фарб та лаків на основі полімерів, засобів миючих та для чищення, штучних оболонок із затверділих протеїнів. Водночас, знизився випуск волокон хімічних, пластмас у первинних формах.

На підприємствах із виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції обсяги продукції зменшилися на 0,9%. Менше вироблено керамічної невогнетривкої цегли, елементів конструкцій збірних для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю.

У металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів обсяги продукції збільшилися на 17,8%. Більше випущено резервуарів та цистерн металевих, сейфів, різних видів металевих конструкцій.

На підприємствах машинобудування обсяги продукції зросли на 16,3%. У виробництві транспортних засобів та устаткування приріст становив 32,9%, машин та устаткування - 12,3%. Натомість на підприємствах із виробництва електричного, електронного та оптичного устаткування обсяги скоротилися на 26,8%. Більше вироблено автобусів, машин для оброблення гуми або пластмас, вогнегасників. Водночас, зменшилося виробництво верстатів для оброблення дерева та інших матеріалів, талів та підйомників, пожежних машин.

У виробництві та розподіленні електроенергії обсяги продукції збільшилися на 6,3%. Виробництво електроенергії зросло на 6,6%.

У січні-серпні п.р. промисловими підприємствами області реалізовано продукції на суму 6,7 млрд.грн. У структурі реалізації левову частку займала продукція переробної (77,3%) та добувної (8,2%) промисловості. Половину цих обсягів (49%) складала сировина, 44,3% - товари широкого та тривалого використання, 6,7% - продукція інвестиційного призначення.

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Обсяг продукції сільського господарства за січень-вересень 2008р. в усіх категоріях господарств, за оцінкою, залишився на рівні січня-вересня 2007р. У сільськогосподарських підприємствах він збільшився на 11,4%, а в господарствах населення - зменшився на 5,2%.

Зміни обсягів сільськогосподарського виробництва
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)

Станом на 1 жовтня п.р. загальне виробництво зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу) становило 1509,8 тис.т (у початково оприбуткованій вазі), що на 23,2% більше, ніж рік тому. Це зумовлено підвищенням урожайності зернових культур. У середньому з 1 га обмолоченої площі одержано по 29,8 ц, що на 3,7 ц більше, ніж торік.

Картоплі господарствами всіх категорій накопано 1473,3 тис.т (по 179 ц з 1 га), що на 7,3% менше, ніж на початок жовтня 2007р. Виробництво овочів відкритого грунту зросло на 5,1% і становило 163,9 тис.т. При цьому 96,7% загального обсягу картоплі та 97,8% овочів одержано господарствами населення.

Цукрових буряків (фабричних) аграрними підприємствами області на початок жовтня п.р. зібрано лише 170,2 тис.ц, що в 6,4 раза менше, ніж рік тому. Озимі на зерно й зелений корм під урожай 2009р. посіяні на площі 188,2 тис.га (88,0% минулорічного рівня).

В області скоротилося поголів'я худоби та птиці всіх видів, крім овець. При цьому 43,1% великої рогатої худоби, 63,2% корів, 53,9% свиней, 93,7% овець та кіз, 88,2% птиці утримується в господарствах населення. Їх частка в загальному виробництві м'яса становила 55,7%, молока - 70,8%, яєць - 80,3%.

Загальний обсяг реалізованої підприємствами власно виробленої аграрної продукції збільшився за рік на 25,6%, у тому числі обсяг продукції тваринництва - на 40,0%, рослинництва - на 17,2%.

З початку року було реалізовано 644,1 тис.т зернових культур (на 13,1% більше, ніж рік тому), картоплі - 14,7 тис. т (на 34,0% більше), худоби та птиці (у живій вазі) - 22,2 тис.т (на 16,7% менше), молока та молочних продуктів - 112,7 тис. т (на 3,3% більше), яєць - 42,3 млн.шт. (на 18,6% більше).

Станом на 1 жовтня 2008р. в підприємствах, що здійснюють зберігання й переробку зернових культур, було в наявності 213,7 тис.т зерна, безпосередньо в аграрних підприємствах - 668,4 тис.т.

Середня закупівельна ціна зернових культур, яку пропонували при закупівлі зберігаючі та переробні підприємства, у січні-вересні п.р. становила 1106,1 грн. за т (рік тому - 741,0 грн.).

Переробними підприємствами з початку року нараховано 33,5 млн.грн. сільськогосподарським товаровиробникам усіх категорій на виплату дотацій за рахунок коштів податку на додану вартість за худобу та птицю в живій вазі, перераховано - 32,1 млн.грн., за молоко - 97,5 млн.грн. та 88,6 млн.грн. відповідно. Рівень сплати нарахованих сум склав за худобу та птицю 95,8% проти 82,7% рік тому, за молоко - 90,9% проти 91,6%.

Крім того, сільськогосподарські підприємства в січні-вересні 2008р. одержали 9,3 млн.грн. надбавок за високоваговий молодняк великої рогатої худоби, кондиційних свиней та птицю свійську м'ясних порід.

БУДІВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Підприємствами області за січень-вересень 2008р. виконано будівельних робіт на суму 518,5 млн.грн., що на 12,2% менше, ніж рік тому.

Зміни обсягів будівельних робіт
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)


Серед різних видів будівельної діяльності на 19% зменшились обсяги робіт із будівництва будівель і споруд, на 40,2% - із завершення будівництва.

Зменшили обсяги робіт будівельники 10 районів області, міст Чернігів та Ніжин. Зі 182 працюючих підприємств, більше половини (52,7%) допустили зменшення. Це пов'язано зі зменшенням робіт із капітального ремонту доріг та розвідувального буріння на нафту і газ.

ТРАНСПОРТ

Транспортними підприємствами області з початку року доставлено замовникам 2312 тис.т вантажів, що на 11,3% менше, ніж рік тому. За рахунок міжнародних перевезень вантажооборот зріс на 16,4% і становив 797,8 млн.ткм.

Вантажооборот підприємств транспорту
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)


Підприємствами автомобільного транспорту, з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями, перевезено 1925,6 тис.т вантажів. Це на 2,4% більше, ніж рік тому. Вантажооборот зріс на 24,8% і становив 654,8 млн.ткм.

Наростили обсяги вантажоперевезень та вантажообороту транспортники міст Чернігів і Прилуки та 14 районів області.

Фізичні особи-підприємці на власному автотранспорті виконали 63,2% загального обсягу вантажоперевезень та 80,9% - вантажообороту.

Пасажирським транспортом області перевезено 98,1 млн. пасажирів, виконано пасажирооборот в обсязі 832,8 млн.пас.км, що, відповідно, на 0,7 та 8,7% менше, ніж рік тому.

Пасажирським автотранспортом, з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями, перевезено 67,9 млн. пасажирів, що на 2,6% більше, ніж за 9 місяців 2007р. Обсяг виконаного пасажирообороту скоротився на 9% і становив 696,7 млн.пас.км.

Наростили обсяги пасажирських перевезень та пасажирообороту підприємства м.Чернігова та 6 районів області. Автотранспортом обласного центра виконано 62,1% загального обсягу пасажирських перевезень та 48,6% пасажирообороту.

Частка перевезених пасажирів та пасажирообороту, виконаних фізичними особами-підприємцями на власному автотранспорті, становила, відповідно, 35,5 та 37,3% загального обсягу.

Обсяг пасажирських перевезень, виконаний тролейбусним транспортом, скоротився на 7,5%.

Річковим транспортом здійснювалися перевезення вантажів у внутрішньому та закордонному сполученнях. Питома вага перевезень у закордонному сполученні становила 53,7%.

У порівнянні з аналогічним періодом 2007р. обсяги вантажних перевезень річкового транспорту зменшилися на 46,9%, вантажообороту - на 10,8%. Послугами річкового транспорту скористалося на 11,8% пасажирів менше, ніж рік тому, пасажирооборот скоротився на 11,9%.

ЗВ'ЯЗОК

Підприємствами зв'язку області за січень-серпень 2008р. надано послуг на 780,1 млн.грн., у тому числі населенню - на 235 млн.грн. (30,1% загального обсягу).

Найбільшим попитом користувався мобільний зв'язок - 80,6% загального обсягу. Частка телефонного зв'язку становила 12%.

У порівнянні із січнем-серпнем 2007р. доходи від надання послуг зв'язку збільшилися на 20,8%, у тому числі для населення - на 25,5%.

Швидкими темпами зростали доходи від надання послуг комп'ютерного зв'язку (в 1,8 раза), мобільного (на 26,8%), поштового (на 11,9%) та телефонного міського (на 3,6%).

Разом із тим, значно скоротилися доходи від передачі і прийому телевізійних та радіопрограм, радіозв'язку (на 26,2%), майже на чверть (24,6%) - за послуги телеграфного зв'язку, суттєво (на 12%) - проводового мовлення.

ФІНАНСИ

За даними Головного фінансового управління Чернігівської облдержадміністрації, доходи місцевого бюджету області за січень-серпень 2008р. становили 1824,6 млн.грн., видатки - 1670,7 млн.грн.

Доходна частина бюджету, в основному, сформована за рахунок дотацій із державного бюджету (61,0% загальної суми) та податкових надходжень (32,5%). Значну частину загальної суми доходів становить прибутковий податок із доходів фізичних осіб - 25,8% (470,1 млн.грн.).

У структурі видатків найбільші кошти з бюджету направлені на освіту - 574,2 млн.грн. (34,4% загальної суми видатків), охорону здоров'я - 389,4 млн.грн. (23,3%), соціальний захист та соціальне забезпечення - 348,4 млн.грн. (20,9%). На державне управління було витрачено 92,9 млн.грн. (5,6%).

Фінансовий результат підприємств від звичайної діяльності до оподаткування (крім підприємств малого бізнесу та бюджетних установ) за січень-серпень 2008р. був прибутковим і становив 214,0 млн.грн., що у 2,9 раза більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Прибутковими підприємствами, частка яких у загальній кількості становила 65,0%, отримано 379,6 млн.грн. прибутку, що майже вдвічі більше, ніж за січень-серпень 2007р. Основна його частина сформована в промисловості (67,4%). Серед промислових підприємств найбільші прибутки отримали підприємства виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (112,8 млн.грн.), целюлозно-паперового виробництва, видавничої діяльності (54,8 млн.грн.), виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (37,3 млн.грн.).

Збитково працювало 35,0% підприємств, що на 0,6 в.п. менше, ніж за січень-серпень минулого року. Цими підприємствами отримано 165,6 млн.грн. збитків, що на 20,4% більше, ніж за січень-серпень 2007р. Найбільші суми збитків спостерігалися в промисловості (78,0 млн.грн.), будівництві (36,5 млн.грн.), на підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (22,5 млн.грн.).

За даними Управління Національного банку України в Чернігівській області, залишки вкладів населення в банківських установах області на 1 вересня 2008р. становили 2538,5 млн.грн. (з нарахованими відсотками), з них 74,6% - у національній валюті. З початку року вклади населення зросли на 477,6 млн.грн., або на 23,2%.

Заборгованість населення за кредитами, наданими банками області, становила 2015,9 млн.грн. Середня відсоткова ставка в серпні за кредитами, наданими в національній валюті, становила 21,7% річних, в іноземній - 14,1%.

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

У січні-серпні 2008р. обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами становив 288,5 млн.дол.США, що на 25,6% більше минулорічного показника, імпорту - 238,5 млн.дол.США (на 35,9% більше). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 50,0 млн.дол. проти 54,2 млн.дол. у січні-серпні 2007р. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,21 проти 1,31 рік тому.

Зовнішньою торгівлею товарами займалися 319 підприємств та організацій області. Партнерами їх були 94 країни світу (з них 25 - члени ЄС). Активно працювали в цій галузі підприємства міст Чернігів і Прилуки та Корюківського району. Їх частка в загальному обсязі експорту становила 86,9%, імпорту - 88,2%.

Країнам СНД було поставлено 68,8% всіх товарів, країнам ЄС - 20,8%, решті країн світу - 10,4%.

Товари з області експортувалися до 77 країн світу. Переважаючу частку (74,8%) товарів відправляли до Російської Федерації, Білорусі, Польщі, Італії, Туреччини та Молдови.

Основу товарної структури експорту області формували текстиль та текстильні вироби, вироби з паперу та картону, продукція рослинництва та тваринництва, наземні транспортні засоби, деревина та вироби з неї. Їх частка в загальному обсязі експорту становила 74,2%.

Імпортовано в область 61,3% всіх товарів з країн ЄС, 17,9% - з країн СНД, 20,8% - з решти країн світу.

Товари надходили із 73 країн світу, вагома частка (67,9%) - з Німеччини, Російської Федерації, Франції, Італії, Польщі, Білорусі, Румунії, Китаю та Бразілії.

У структурі імпорту 80,7% визначали котли, машини, апарати і механічні пристрої, папір та картон, продукція хімічної та пов'язаних із нею галузей промисловості, готові харчові продукти, полімерні матеріали, пластмаси та текстиль.

РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ ТА
РЕСТОРАННЕ ГОСПОДАРСТВО

Оборот роздрібної торгівлі (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) становив за 9 місяців п.р. 5904,4 млн.грн., що на 25,5% більше, ніж рік тому. У його структурі на організовані та неформальні ринки припадало майже 30% обсягу.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) становив 212,9 млн.грн. і збільшився за рік на 7,1%.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, становив 2799,2 млн.грн., що в порівнянних цінах більше обсягу січня-вересня 2007р. на 22,8%.

ПОСЛУГИ

Обсяг реалізованих послуг (включаючи ПДВ) за січень-серпень 2008р. становив 990,4 млн.грн. (проти 774,6 млн.грн. за січень-серпень 2007р.).

Населенню реалізовано послуг на суму 311,1 млн.грн., що становить 31,4% загального обсягу. Ця частка найвища в Борзнянському, Городнянському, Ічнянському, Н.-Сіверському, Семенівському й Талалаївському районах (від 60,4 до 68,3%), найнижча - у Щорському районі (12,3%), містах Ніжин (21,3%), Прилуки (28,8%) та Чернігів (29,7%).

У структурі реалізованих послуг найбільша частка припадає на послуги пошти й зв'язку (38,5%) та транспорту (26,9%).

ЦІНИ І ТАРИФИ

Індекс споживчих цін (індекс інфляції) за січень-вересень 2008р. становив 116,1%.

На споживчому ринку області ціни на продукти харчування та безалкогольні напої за означений період зросли на 20,8%.

Найбільше (на 32,4%) підвищилися ціни на олію та жири, м'ясо та м'ясопродукти (у т.ч. сало подорожчало у 2 рази, м'ясо свинини - на 51,5%, яловичини - на 44%, птиці - на 33,6%, маргарин - на 28%, олія - на 12,5%). Хліб і хлібопродукти стали дорожчими на 28,8%. При цьому рис подорожчав майже у 3 рази, макаронні вироби - на 29,5%, хліб - на 21,8%; на 21,7-21,4% зросли ціни на фрукти, рибу та продукти з риби, на 15,1% - на цукор. У той же час знизилися ціни на овочі (на 28,9%).

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в цілому зросли на 8,1%, у т.ч. плата за проживання в гуртожитках подорожчала на 40,5%, скраплений газ - на 24%, каналізація та водопостачання на 22,1-18,3%, природний газ, квартирна плата - на 14,1%.

У сфері охорони здоров'я ціни підвищилися на 21,9%. При цьому послуги санаторно-курортних установ подорожчали на 39,9%, амбулаторні послуги - на 22,6%, фармацевтична продукція та медичні товари - на 9,7%.

Зростання цін на транспорт у цілому становило 17,4%, що в першу чергу зумовлене подорожчанням бензину (на 20,1%) та підвищенням вартості проїзду в автодорожньому (на 20,2%) та залізничному (на 16,6%) пасажирському транспорті.

Подорожчання послуг освіти на 37% відбулося, в основному, за рахунок зростання плати в дошкільних закладах (на 63,4%), навчання на курсах (на 54,7%), у вищих (на 32,6%) та середніх (на 15,4%) навчальних закладах.

На 18,9% подорожчали послуги ресторанів та готелів, на 14,5% - особистий догляд, на 7,8% - відпочинок і культура.

Індекс цін виробників промислової продукції за січень-вересень п.р. становив 124,3%.

Удвічі зросли ціни в добувній промисловості. Продукція переробної промисловості подорожчала на 14,0% (зокрема хімічної - на 33,4%, машинобудування - на 24,0%, з виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції - на 17,2%, целюлозно-паперового виробництва - на 12,1%, легкої промисловості - на 11,6%, з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - на 9,6%). У виробництві та розподіленні електроенергії ціни зросли на 53,4%.

ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ

У січні-серпні 2008р. на підприємствах, в організаціях та установах області (крім статистично визначених малих підприємств) у середньому було зайнято 258,3 тис. штатних працівників, що на 2,3% менше, ніж у відповідному періоді 2007р.

Номінальна заробітна плата одного штатного працівника, порівняно із січнем-серпнем 2007р., збільшилася на 38,5% і становила в середньому 1325 грн. за місяць. Реальна заробітна плата, визначена з урахуванням цінового фактора, зросла на 9,8%. Нарахування за одну оплачену годину становили 8,76 грн.

Серед найбільш високооплачуваних були працівники добувної промисловості, виробництва коксу, продуктів нафтоперероблення, управління у сферах фінансової та податкової діяльності, залізничного та трубопровідного транспорту, грошового та фінансового посередництва, де нарахування в 1,9-2,4 раза перевищили середній показник в економіці області. Водночас, розміри заробітної плати в працівників мисливства, рибальства, рибництва, барів, їдалень, виробництва дерев'яних будівельних конструкцій та столярних виробів не перевищували 53% середньообласного показника.

Зберігався високий ступінь диференціації заробітної плати за районами. Так, заробітна плата працюючих у Коропському районі (956 грн.) була на 27,8% меншою від середньообласного показника, а найбільший рівень оплати праці (2044 грн.), як і раніше, був у м.Прилуках.

Сума невиплаченої заробітної плати на економічно активних підприємствах на 1 вересня 2008р. становила 3 млн.грн. У відношенні до 1 січня 2008р. її розміри збільшилися на 37,1%.

Найбільша заборгованість зберігається в промисловості (38,5% від загальної суми) та будівництві (24%).

Станом на 1 вересня заробітну плату в установлений термін не одержали 1,2 тис. працівників (0,5% загальної кількості). Середній розмір боргу одному працівнику становив 1869 грн., що дорівнює 1,3 середньої заробітної плати, нарахованої за серпень 2008р.

Крім того, працівникам області заборговано 63,7 тис.грн. допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Упродовж січня-серпня п.р. 34,8 тис. сімей призначені субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та електроенергії (93,2% тих, що звернулися). Середній розмір субсидії, призначеної одній сім'ї в серпні, становив 38 грн.

Сума нарахованих субсидій становила 12,2 млн.грн. У серпні їх отримували 20,5 тис. сімей.

Крім того, населенню області надавалася допомога на придбання твердого палива та скрапленого газу готівкою. За такою допомогою звернулися 16,5 тис. сімей, призначені субсидії 14,5 тис. сімей на суму 5,5 млн.грн. Отримали цей вид допомоги за січень-серпень 12,8 тис. сімей у сумі 4,9 млн.грн. Середній розмір її склав 383 грн.

За січень-серпень населенням області сплачено за житлово-комунальні послуги 270,1 млн.грн., що становить 106,5% нарахованих сум.

Заборгованість населення організаціям-надавачам послуг на 1 вересня (включаючи борги попередніх років) становила 55 млн.грн. З них 32,6 млн.грн. - це борг за централізоване опалення. Крім того, 8,4 млн.грн. становив борг за електроенергію та 2,1 млн.грн. - за житлово-комунальні послуги підприємствам-банкрутам та організаціям, що припинили діяльність.

На кінець серпня боржниками за 3 місяці й більше були: за централізоване опалення - 27,1% власників особових рахунків, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 25,9%, за вивезення побутових відходів - 22,4%, за водовідведення - 21,3%, за газопостачання - 14,0%, за постачання холодної та гарячої води - 10,9%. Крім того, за електроенергію - 17,3% користувачів.

РИНОК ПРАЦІ

За даними державної служби зайнятості, у січні-вересні 2008р. її послугами скористалися 56,9 тис. не зайнятих трудовою діяльністю громадян, що на 5% менше, ніж у січні-вересні 2007р.

Чисельність громадян, які мали статус безробітних, на 1 жовтня 2008р. становила 18,8 тис. осіб, що на 0,4 тис. осіб (1,9%) менше, ніж рік тому.

З кожних 100 безробітних, які перебували на обліку на 1 жовтня 2008р., кожен другий раніше займав місце робітника, кожен четвертий - посаду службовця. Решта - це особи без професії або такі, які займали місця, що не потребують спеціальної підготовки.

Рівень зареєстрованого безробіття на 1 жовтня 2008р., як і рік тому, становив 2,9% населення працездатного віку.

Його розмір коливався від 1,1% в м.Ніжині до 8% в Городнянському районі. Рівень зареєстрованого безробіття сільського населення (4,2%) був вищим, ніж серед мешканців міських поселень (2,2%).

За повідомленнями підприємств, установ та організацій, кількість вільних робочих місць та вакантних посад на початок жовтня 2008р. становила 4,5 тис., що на 21,1% менше, ніж рік тому. Навантаження на одне вакантне місце збільшилося та становило 4 особи.

За сприяння служб зайнятості з початку року було працевлаштовано 25,3 тис. осіб, що на 2,8% менше, ніж у січні-вересні 2007р.

Серед працевлаштованих майже половину складали жінки, стільки ж - молодь у віці до 35 років, кожен дев`ятий потребував особливого соціального захисту.

Без вирішення питання працевлаштування з обліку державної служби зайнятості було знято 12 тис. осіб, що на 15,9% менше, ніж рік тому.

З Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на допомогу безробітним виплачено 56,4 млн.грн. Середньомісячний розмір допомоги одному безробітному становив 409,65 грн.

ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ УЛІТКУ

У літній період п.р. на території області працювали 560 дитячих оздоровчих таборів (у 2007р. - 563), в яких відпочили й оздоровилися 40,1 тис. дітей (у 2007р. - 41,2 тис.).

У числі оздоровлених - 7,9 тис. дітей із малозабезпечених, багатодітних та неповних сімей, 1,1 тис. дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, 415 дітей-інвалідів. У 238 таборах області (у тому числі в 9 позаміських оздоровчих) відпочили та оздоровилися 1,3 тис. дітей, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

До роботи в таборах було залучено 6,3 тис. працівників, з яких 4,0 тис. - педагоги-вихователі й вожаті, 2,1 тис. - адміністративно-господарський персонал, 0,2 тис. - медичні працівники.

ПРАВОПОРУШЕННЯ

За 9 місяців 2008р. органами внутрішніх справ області зареєстровано 5516 злочинів (на 4,6% менше, ніж рік тому), з них 1891 (34,3%) - тяжкі та особливо тяжкі. У загальній кількості злочинів 87,6% (4832) становлять злочини загальнокримінальної спрямованості. За видами злочинів найбільша частка (38,3%) - це злочини проти власності, 15,0% - злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення, 9,0% - злочини проти життя й здоров'я особи, 7,9% - злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян. Потерпіли від злочинів 2908 осіб, з них 245 - загинули.

Зменшення злочинності відбулося в м.Чернігові (на 16,5%) та десяти районах області, з них найбільше - у Носівському (на 23,4%), Городнянському (на 18,8%), Козелецькому (на 15,7%) та Щорському (на 10,7%).

Неповнолітніми або за їх участю скоєно 183 злочини, що на 24,7% менше, ніж рік тому.

З початку року було виявлено 3237 осіб із числа тих, які підозрювались у скоєнні злочинів, з них у відношенні 3076 осіб (95,0%) кримінальні справи направлені до суду. Серед виявлених - 56,9% були в працездатному віці, але не працювали й не навчалися, 18,0% вчиняли злочини раніше. З числа виявлених осіб кожен п'ятий перебував у стані алкогольного сп'яніння, 17,4% становили жінки, 4,9% - неповнолітні.

***

Кількість наявного населення області, за розрахунками, на 1 вересня 2008р. становила 1127,3 тис. осіб.